Is schermen iets voor mij ?
Schermen is een oude wapenkunst die al vele generaties fascineert.
Welk kind heeft niet met een stok in de hand ridder gespeeld ? De Z van Zorro in de lucht gezet ? Zijn musketierseed niet gewapend verdedigd tegen snode buurjongens en -meisjes ?
Schermen is echter ook een unieke en moderne sport voor mensen die op een slimme manier willen bewegen. Het is een sport die brein en lichaam combineert en het uiterste vraagt van concentratie, lichaamshouding en listigheid.
Schermen is een vechtsport tussen twee personen die op één lijn tegenover elkaar staan. Hierbij is het de bedoeling om elkaar ter treffen waarbij de treffers tegenwoordig elektrisch worden geregistreerd. Traditioneel zijn er drie Olympische wapendisciplines: een slagwapen, de sabel en twee stootwapens: floret en degen. De regels, het geldige trefvlak en het wedstrijdverloop verschillen voor deze drie disciplines. Schermen met degen is ook één van de disciplines uit de moderne vijfkamp uit de Olympische zomerspelen. Naast de Olympische sport onderscheidt men ook nog het spektakelschermen, het theater- of klassiek schermen en de Duitse mensuur.
Bij de KSSMA wordt enkel degen geschermd en dit volgens de regels van de Olympische federatie FIE.
Degen
Schermen met de degen (epée in het Frans en het Engels) is niet langer enkel voorbehouden voor heren maar is ook voor dames en kadetten geschikt. De degen is een lang, recht steekwapen, met een lemmer waarlangs een geleidende draad in de ‘bloedgeul’ loopt. De degen wordt vastgehouden aan de greep en de hand wordt beschermd door een kom of schelp (coquille). De geleidende draad is via een aansluiting op de schelp verbonden met de ‘fil de corps’, een kabel onder het schermpak die het signaal doorgeeft aan het scorebord.
Het lemmer eindigt op een stompe punt. Dat is een drukschakelaar die bij een impact van minstens 750N ingeduwd wordt en zo de treffer registreert.
Degenschermen is een duelsport die op afstand wordt uitgevochten. Hierbij is het gehele lichaam trefvlak en is het de kunst om te treffen zonder zelf getroffen te worden. Hierdoor wordt er vooral geoefend om de meeste nabije lichaamsdelen van de tegenstander te raken: de gewapende hand, arm, voet en knie te raken.
Omdat schermers zich heen en weer op één loper van 1,5-2 m breed bewegen, is schermen een zeer goede oefening om afstand in te schatten en benen en armen te coördineren.
Schermen vraagt zowel fysieke als mentale lenigheid. Maar opgelet: men leert het niet op enkele maanden tijd.